web analytics

SoZaWe wil namen eigen voorlichters niet noemen

nieuwspoort.jpgHet schiet niet erg op met de zoektocht naar de identiteit van de twee spionerende woordvoerders van de SoZaWe-bewindslieden. De GPD zelf, het slachtoffer van de spionage (bijna een jaar lang bijna 400 keer meegekeken!) sluit zich als een oester. Blijkbaar wil men daar intern de boodschap verspreiden: jongens, als jullie ooit duurbetaald voorlichter worden en gaan spioneren, wees dan niet bang dat we jullie een haar zullen krenken! Deze houding is eigenlijk goed te bergijpen, want al die GPD-journalisten azen natuurlijk op die lucratieve voorlichter-schappen waarbij je niets hoeft te doen en een luxe leven kan leiden vol met aangenaam vertier. Dan maar even bellen met SoZaWe zelf. He, dat is geinig! Ene Henk Boom neemt bij Persvoorlichting de hoorn op. Henk Boom…. is dat niet ook een journalist? “Ha Henk! Met Micha Kat spreek je van Klokkenluideronline!… Kun je mij de namen geven van de voorlichters van de minister en de staats?” Boom: “Nee, de zaak is in onderzoek. Neem contact op met Stephan Schrover, onze directeur. Wil je zijn 06 nummer?” “Ja, dat wil ik wel. Maar…

…ben jij niet ook ooit journalist geweest? Ik ken je naam!” Boom: “Ja, dat klopt. Ik ben ook journalist geweest.” “Bij welke media? Volgens mij heb je ooit in het buitenland gezeten.” Boom: “Ja, ik heb in het buitenland gezeten.” “Maar bij welke media heb je dan gewerkt?” Boom: “Waarom wil je dat weten?” “Jeetje man, ik ben een collega, ik vraag je alleen maar bij welke kranten of media je hebt gewerkt uit interesse… ik kan je ook googelen hoor, maar ik denk…” Boom had inmiddels de hoorn er reeds opgegooid.

Gelukkig had ik het 06-nummer van Schrover. Deze: “Nee, hangende het onderzoek doen we geen mededelingen. We hebben het namelijk over onderzoek naar mogelijke strafbare feiten.” Het is toch niet te begrijpen dat de identiteit van mensen die voor de overheid werken in belangrijke functies geheim kan blijven? Ik vraag me af wat mijn lot zou zijn als ik bijvoorbeeld mee zou kijken in het systeem van NRC Handelsblad. En dat zou uitkomen en de krant zou aangifte tegen mij doen. Ziet u de krantenkoppen al voor u? “Internetjournalist kijkt mee in systeem NRC”. Wie is die internetjournalist dan? Nou, ‘hangende het onderzoek’ doen we daarover geen mededelingen. Geintje. Misschien moet ik vanmiddag effe naar Nieuwspoort. Kijken of daar iemand me verder kan helpen! O ja: Henk Boom is correspondent geweest in Spanje voor ondermeer het Financiele Dagblad.

Print Friendly, PDF & Email
Share